fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » JU delar ut första stipendiet till Per Risbergs minne
20 september, 2019

JU delar ut första stipendiet till Per Risbergs minne

Anders Melander blir den första mottagaren av stipendiet till Per Risbergs minne, motiverat av visat stort engagemang gällande samverkan mellan Jönköping University (JU) och näringslivet i Jönköpingsregionen.

Per Risberg (1937 – 2009) var vd och byggde upp Saab Combitechgruppen mellan 1982 och 1997. Samtidigt engagerade han sig starkt i tillkomsten av Jönköping University och var stiftelsens förste ordförande under 10 år. Han var också aktiv i och var några år ordförande för Handelskammaren Jönköpings län. En av Pers starka drivkrafter var samverkan mellan JU och näringslivet. JU har i år mottagit ett stipendium till Per Risbergs minne som delas ut till den som utmärker sig i detta samarbete.

Per Risberg, foto: JU.

Anders Melander, docent på Jönköping International Business School (JIBS), har varit anställd på JU sedan 1995. Motiveringen till att han nu utsetts till den förste stipendiaten lyder:

Anders har sedan Jönköping Universitys (JU) bildande oförtrutet och i sann entreprenöranda valt att driva frågan om samarbete med företag och andra aktörer i regionen. Värdet av detta kontaktuppbyggande har varit mycket stort både för företagen och för studenterna som blivande anställda. Det har bidragit starkt till att förankra JU i regionen.

Anders har också i samma anda initierat och deltagit i projekt med regionens företag. I det arbetet har han tagit tillvara kunskap från hela JU genom att involvera både kollegor vid den egna fackhögskolan och från övriga fackhögskolor.

Anders är en verklig entreprenör när det gäller att motivera och driva andra i samarbetsriktningen.

Anders Melander, foto: Patrik Svedberg

– Det känns roligt och väldigt hedrande att få ta emot detta stipendium. Jag är speciellt glad eftersom jag högaktar de tankar och idéer som Per Risberg drev som vd för Saab Combitech och som stiftelseordförande för JU. Hans tankar kring entreprenörskap som en drivkraft, även i befintliga företag, är idag mer aktuella än någonsin, säger Anders Melander.

Stipendiet uppgår till 30 000 kr och delas ut på JU:s Akademiska Högtid den 12 oktober 2019 i samband med Jönköping Universitys 25-årsjubileum. Det kommer att delas ut årligen under fem år efter samråd med JU och Handelskammaren i Jönköping län.

–  Entreprenörskap och samarbetet med regionen har varit del av Jönköping University sedan starten och jag är glad att dessa styrkor lyfts fram i ljuset genom ett stipendium till Per Risbergs minne. Att stärka kopplingen mellan teori och praktik är en av JU:s huvuduppgifter och Anders Melander har genom sitt arbete påvisat detta och skapat nya möjligheter som gynnar alla parter. Det är med stor glädje jag delar ut priset till Anders å minnesfondens vägnar, säger Agneta Marell, rektor Jönköping University.

– Handelskammaren är mycket glada för det här nya stipendiet som uppmärksammar och uppmuntrar ett gott samarbete mellan JU och näringslivet i regionen. Det är centralt för regionens och näringslivets fortsatta utveckling. Dessutom personifieras det nu via minnet av Per Risbergs stora engagemang och även genom Anders Melanders gedigna insatser som skapar bra förebilder för andra, säger Helena Zar Vallin, vd Handelskammaren Jönköpings län.

Kontakt:

Läs mer HÄR.

Foto i bannern: Patrik Svedberg

Fler inlägg

Nyheter

De fick stipendium från Handelskammaren Jönköpings län

Australien, Mexiko, USA, Spanien, Italien och Brasilien. Sex länder där Handelskammaren i Jönköpings läns stipendiater kommer att förlägg...

Läs mer
Våra medlemmar

Doxa Plast i Värnamo, företaget som utmanar världsmarknaden

Doxa är ett entreprenörsdrivet företag med mycket innovationskraft i och vi jobbar vi enbart med sträckfilm. Företaget grundades 1993 av ...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari