fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » INFO | Det här gäller från den 29 september
29 september, 2021

INFO | Det här gäller från den 29 september

Detta är ett informationsutskick från Länsstyrelsen i Jönköpings län som är riktat till verksamhetsutövare i Jönköpings län som berörs av avvecklingen av restriktioner som börjar gälla idag den 29 september. Det innehåller bland annat information om vilka smittskyddsåtgärder som tagits bort och vilka råd och rekommendationer det är som fortfarande gäller.

Detta gäller för verksamhetsutövare från och med den 29 september!

Vad säger lagen?

Riksdagen har beslutat att förlänga lag (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (covid-19-lagen) och lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen till den 31 januari 2022 och regeringen har därefter beslutat om förlängning av Förordning (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (begränsningsförordningen) och förordning (2020:527) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen under samma period. I begränsningsförordningen tas bestämmelserna om maxantal för deltagare för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster bort medan övriga bestämmelser i huvudsak finns kvar. Det innefattar bland annat att verksamhetsutövare ska utforma verksamhetslokaler inomhus samt områden och utrymmen utomhus på ett sådant sätt att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter upphör däremot att gälla fr.o.m. 29 september 2021. Folkhälsomyndigheten har också uppdaterat sin tillsynsvägledning med vad som gäller fr.o.m. 29 september, se Tillsynsvägledning för verksamheter gällande covid-19-lagen på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Vad innebär det för verksamhetsutövare?

De krav som ställs i begränsningsförordningen grundar sig på vilka åtgärder som behövs ur smittskyddssynpunkt. Avstånd till andra människor minskar generellt risken för spridning av smittsamma sjukdomar. I och med aktuellt smittskyddsläge behövs inte längre någon miniminivå för avstånd eller någon definition av trängsel i relation till just covid-19. Behov av trängselåtgärder och avstånd i den aktuella fasen av pandemin skiljer sig inte från behov under normala förutsättningar. Det innebär att verksamhetsutövare och arrangörer inte behöver vidta några särskilda åtgärder för att undvika trängsel eller utforma lokaler för att kunder och besökare ska kunna hålla ett bestämt avstånd till varandra.

Ur smittskyddssynpunkt innebär detta att verksamheten kan bedrivas som vanligt och att verksamhetsutövare ska, såsom innan pandemin, verka för att minska smittspridning generellt i samhället. Om smittläget ändras kan Folkhälsomyndigeten komma att införa nya föreskrifter med särskilda smittskyddsåtgärder som verksamheten behöver förhålla sig till.

Som läget ser ut nu kommer Länsstyrelsen inte att utföra tillsyn men finnas tillgängliga för att besvara frågor från verksamhetsutövare.

Allmänna råd gäller fortsatt

Pandemin är inte över och Folkhälsomyndigheten har fortsatt allmänna råd som gäller. Personer som inte är fullvaccinerade har ett eget ansvar för att hålla avstånd och särskilt undvika nära kontakt med personer i riskgrupp. Alla enskilda har därutöver ett individuellt ansvar för att stanna hemma vid minsta misstanke om covid-19, se Allmänna råd som gäller från och med den 29 september på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Sammanställd information:
>> Det här gäller från och med den 29 september


Kontakt

Länsstyrelsens tillsynsverksamhet
E-post: tillsyn.covid19.jonkoping@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-223 60 00

Fler inlägg

Nyheter

Annika Cederfeldt kommer tillbaka till Handelskammaren

PRESSMEDDELANDE | Annika Cederfeldt kommer tillbaka till Handelskammaren Jönköpings län som näringslivspolitisk chef efter en tid som enh...

Läs mer
Nyheter

Coronapandemin leder till ökning av permitteringar

Veckans enkätundersökning från Handelskammaren visar att coronapandemin medfört stora konsekvenser för företagen i Jönköpings län. Unders...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari