Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Idag öppnar möjligheten att nominera Årets unga ledande kvinna 2019
1 oktober, 2019

Idag öppnar möjligheten att nominera Årets unga ledande kvinna 2019

Nu öppnar möjligheten att nominera en ledarförebild i länet som kan utses till Årets unga ledande kvinna. Det är femte gången utmärkelsen ska delas ut – en satsning som på sikt ska bidra till att fler kvinnor återfinns på ledande positioner. Utmärkelsen startades 2015 mot bakgrund av att Jönköpings län då var sämst i landet gällande antalet ledare som är kvinnor.

Under föregående fyra år har totalt 100 kvinnor valts ut till listan Årets unga ledande kvinna, en lista som med denna omgång kommer att fortsätta växa. Förra året utsågs Helén Truong, group manager på Husqvarna, till högsta vinnare. Nu har det blivit dags att utlysa priset igen.

Helén Truong, Årets unga ledande kvinna 2018.

– Statistiken visar att siffrorna förändras till det bättre – men det går för långsamt. Arbetet med Årets unga ledande kvinna behövs fortfarande – jämställdhet kommer inte av sig självt. För varje år har vi fått in ett ökat antal nominerade med otroligt hög kompetens, och dessutom ställer sig fler organisationer och företag bakom initiativet. Därför fortsätter vi att jobba med projektet och att lyfta fram ledarförebilder som är kvinnor, säger Nana Björnberg, en av projektledarna för Årets unga ledande kvinna.

Alla kan nominera sina förebilder

https://aretsungaledandekvinna.se kan allmänheten från och med 1 oktober och fram till och med den 31 oktober 2019 nominera kvinnor under 35 år som bor i länet. Därefter påbörjas gallringsarbetet och under februari 2020 kommer en lista på ledarförebilder att publiceras. En av dessa vinner högsta pris och får utmärkelsen Årets unga ledande kvinna. StyrelseAkademien kommer dessutom dela ut ett specialpris, en styrelseutbildning, till den förebild på listan som visar störst potential att vara med och bidra till att öka andelen kvinnor i länets styrelser.

– Förra året kom rekordmånga nomineringar in – hela 150 stycken – och projektets rekryteringspartner Poolia hade det tuffa och omfattande jobbet att välja ut vilka som skulle placera sig på listan. Hela 40% av kvinnorna på förra årets lista bor och verkar utanför Jönköpings kommun och i år satsar vi ytterligare på att locka nomineringar från hela länet, säger Maria Göransdotter, en av projektledarna för Årets unga ledande kvinna.

Länet ökar – men Gnosjö är kvar i botten av Sverigestatistiken

Initiativet till Årets unga ledande kvinna togs 2015 när Ledarnas jämställdhetsbarometer släpptes* och pekade ut Jönköpings län som sämst i Sverige när det kommer till andel kvinnliga chefer. Statistik från 2017** visar att snittet för länet har ökat till 34% (andel chefer som är kvinnor) men fortfarande finns det mycket att göra, och skillnaderna mellan länets kommuner är stor. I Gnosjö är andelen chefer som är kvinnor 22 %, vilket är lägst i Sverige. Högst andel kvinnor i chefspositioner har Eksjö och Mullsjö med 39%.

Vem kan nomineras till Årets unga ledande kvinna?

– En ledare är ett vitt begrepp och utmärkelsen vänder sig brett, till alla typer av ledare. Vi välkomnar ledare inom näringslivet, offentlig sektor och ideell verksamhet. Ledare från stora och små verksamheter. VD:ar, förändrare, företagsägare, styrelseledamöter, mellanchefer, regionchefer, föreningsledare, opinionsbildare samt alla andra som känner sig eller betraktas som ledare, säger Nana Björnberg.

Kriterierna för att kvalificera sig till listan är att den nominerade

– Sedan tidigare innehåller listan förebilder som visat upp resultat av ett skickligt ledarskap inom kommunal verksamhet, tillverkande industri, logistik, skolväsendet och idéburna organisationer. Den är en guldgruva för rekryterare och valberedningar, som vi hoppas att många av regionens företag och organisationer tittar på när de söker experter, föreläsare och kandidater till spännande tjänster, säger Maria Göransdotter.

Om projektet Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Initiativtagare är Ridsportalliansen Jönköping och projektet drivs sedan 2019 av Science Park och Handelskammaren Jönköpings län. Satsningen förverkligas genom stöd av Poolia, Hall Media, Combitech, Saab, IKEA, Jönköping University, Länsförsäkringar Jönköping, Jönköping Energi, Länsstyrelsen i Jönköpings län, HSB Göta, Cybercom, Elmia, Kinnarps, Yellon, Day Fotografi, StyrelseAkademien och FC-gruppen.

Överskottet från projektet går i år till Ridsportalliansens arbete med att inspirera och ge verktyg till unga ledare.

*Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2015
**SCB

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Näringspolitik

Annika Cederfeldt om Nissastigen

Jag har inte mött en enda företagare som inte vill att deras företag ska och utvecklas och ha hög produktivitet. En av förutsättningar är...

Läs mer
Nyheter

Guide: Så fungerar de ekonomiska krispaketen

Regeringen, Riksbanken och Finansinspektionen genomför olika åtgärder för att minska den ekonomiska skadan av Coronavirusets spridning. D...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari