fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Handelskammaren ställer inte in, vi ställer upp!
20 mars, 2020

Handelskammaren ställer inte in, vi ställer upp!

Efter chocken och tumultet med snabbheten i både spridning av viruset och restriktioner förra veckan är nu fokus på att ställa om till ett helt nytt läge. Sannolikt kommer det vara ett tag, vilket också är väldigt svårt sia om.

Handelskammarens roll att representera näringslivet i regionen tar sig nu uttryck i att samla information om företagens olika situationer och behov i länet, samt rapportera om det till regering och myndigheter. Det med anledning av att kunna föra fram förslag på åtgärder som kommer ge verklig effekt. Detta är inte minst viktigt nu!

Helhetsperspektiv och lite is i magen i de beslut som måste fattas nu och framåt är avgörande. Det som exempelvis är ett bra beslut för Stockholm, är inte nödvändigtvis ett bra beslut för vårt län. Därför är det avgörande att ge så nyanserade bilder nu som det bara går, men också prognoser framåt i den mån som det är möjligt.

I början av veckan gick vi ut med en ny enkät till företagen i Jönköpings län. Enligt enkäten och efter de samtal vi haft med företag i veckan, är det allt fler företag och branscher som blir drabbade. Men det finns en förskjutning i tid! Företag med tjocka orderböcker kan jobba på och upplever då till viss del kapacitetsproblem att klara produktionen på grund av högre sjukfrånvaro/VAB. Det finns även företag som oväntat fått en högre orderingång och därför har mer att göra.

88 % av företagen har ännu inte varslat eller permitterat. Av alla tillfrågade svarade tre företag att de har permitterat eller varslat över 100 anställda. 64 % tror inte att de kommer behöva permittera eller varsla den kommande månaden.

De nya beskeden om att stoppa produktionen på Volvo och Scania, men också tidigare nedstängningar av bilproduktionen i Europa, kommer förstås drabba vårt län oerhört hårt. Vi kommer fortsätta samla information om hur det konkret kommer påverka, och även föra dialog med regeringen om vad som behöver göras för att dämpa konsekvenser.

En stängning av för- och grundskolorna skulle vara en katastrof för stora delar av vårt läns företag, eftersom en hög andel av regionens befolkning arbetar inom industri, logistik och transport. Det är branscher där det inte fungerar att arbeta hemifrån. Många företag har redan i dag svårt att klara sin produktion och sina leveranser på grund av hög sjukfrånvaro och VAB. 17 % av de tillfrågade företagen har i dag en sjukfrånvaro mellan 10–50 %. Restaurang och handel förväntas drabbas ännu hårdare.

Värt att också lyfta fram är att det finns en önskan från företagen om att få prognoser från expertmyndigheter och regeringen, inte bara nulägesbilder. Det är mycket lättare att förhålla sig till ett bedömt slutdatum eller när det förväntas minska, just för att våga vidta eller avvakta med åtgärder.

För det kommer att vända. Det finns saker att göra redan nu för att vara rustad att komma igång när det sätter fart igen. Alltifrån mer digitaliserade arbetssätt till ännu mer av lokal och regional samverkan som nu är en positiv effekt av det här svåra läget.

Vi vill gärna att ni hör av er om ni behöver hjälp eller stöd. Våra nätverk kommer fortsätta om än i annan form, seminarier kommer genomföras digitalt med nya aktuella ämnen och vi är väldigt öppna för nya sätt att sprida goda erfarenheter och kompetensutveckla. Vi kommer fortsätta lyssna av läget för företagen via enkäter och samtal.

Handelskammaren finns till och ställer upp för näringslivet i regionen!

Henrik Dahlström

Verkställande direktör

henrik.dahlstrom@handelskammarenjonkoping.se

076-118 33 97

Fler inlägg

Nyheter

Emelie Palmér, ny nätverksledare för VD-nätverket

"Det är otroligt häftigt att se vad deltagarna kan få med sig från en träff genom att skapa den förtroliga miljön där öppenhet och tillåt...

Läs mer
Nyheter

100-listan firade två år

Under torsdagskvällen bjöd Handelskammaren i Jönköping in till deras lokaler för att fira att 100-listan nu varit igång i två år.

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari