fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Företagsbesök: Preformance
12 januari, 2024

Ett spännande besök hos medlemsföretaget Preformance

Handelskammaren besökte medlemsföretaget Preformance AB som tillverkar verktyg och formsprutar, Preformance 3dp (3D-utskrift) och Cam Solutions som innebär utveckling av programvaror. Ett spännande besök som både innefattade ett studiebesök i produktionen och ett träningspass tillsammans med de anställda.  

Under 2023 blev Preformance AB belönade med ett hedersomnämnande i företagstävlingen, Smart Industri 2023 utdelat av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Det är en hyllning till deras banbrytande framgångsresa och deras förmåga att förena högeffektiv utveckling och produktionsstrategier. Med en stark företagskultur och toppmoderna digitala verktyg, levererar Preformance AB värde till sina kunder. De har ökat sin produktivitet och är nu ett strålande exempel på en snabbväxande verksamhet med stark frammarsch i sin bransch. Vi gratulerar Preformance AB till denna fina utmärkelse. 

Fotograf: Stefan Hollertz

Om Preformance AB 

Koncernen är uppbyggd med ett Preformance-holdingbolag som inkluderar Preformance AB, som tillverkar verktyg och formsprutar, Preformance 3dp (3D-utskrift) och Cam Solutions (utveckling av programvaror). Företaget har 30 anställda, och under sitt andra år uppnådde de en omsättning på 53 miljoner kronor med en god rörelsemarginal.  

Grundarna av företaget har en lång erfarenhet inom branschen, och många av de nuvarande medarbetarna har en gedigen erfarenhet. Under det senaste året har rekryteringen fokuserat på att anställa unga talanger i 20-årsåldern för att bygga en modern företagskultur och en ny generation.  

Cam solutions, som utvecklar programvarorna, har redan flera företag som nyttjar deras tjänster inom digitalisering och automatisering. Preformance AB öppnar sina dörrar för andra företag som är intresserade av att implementera deras arbetsmetoder och bjuder in dem att planera in ett studiebesök.  

Automatisering har lett till en hög nyttjandegrad av CNC-maskinerna  

Vid enstyckstillverkning uppnås en nyttjandegrad på upp till 80% (spindeltid 24/7). Enligt mätningar från deras maskinleverantör DMG, som Preformance AB har deltagit i fullsatta seminarier om, är den genomsnittliga anmälningsgraden inom branschen cirka 20%.

Enligt Preformance AB bygger deras framgång på ett egenutvecklat system kallat ”Preformance workflow”, som integrerar affärssystem, CAD och CAM-beredning. Om man blickar tillbaka i tiden, skulle man ha behövt tre gånger så mycket personal för konstruktion och CAM-beredning för att kunna köra maskinerna obemannade nätter och helger. Idag kör det enbart under dagskift. 

Tålamod i digitalisering ger fördelar som ökad omsättning och resultat, när organisationen fullt stödjer nya arbetssätt

Personalstyrkan har under flera år tagit små kliv och mognat in i alla flöden som följer givna steg.

– Idag är det en ickefråga huruvida medarbetare på Preformance AB jobbar enligt uppsatta flöden eller inte. Tvärtom, alla ser fördelarna med ordning och reda, och det leder till en extrem produktivitet. Informationen mellan avdelningar delas med hjälp av instruktionsfilmer och visas på skärmar på varje arbetsstation och beskriver olika arbetsprocesser. Detta ökar tydligheten, och på bara 2 minuter kan man förmedla mycket mer än vad text någonsin kan göra. Dessa filmer har minskat antalet dagliga möten med nästan 90%, vilket sparar tid och är kostsamt, säger Henrik Arnesson, säljare och delägare på Preformance AB.

Hög nyttjandegrad främjar hållbar produktion och minskad kapitalbindning 

Att utnyttja maskinerna maximalt har stora ekonomiska och hållbarhetsmässiga fördelar, berättar Henrik Arnesson. Han menar på att stillastående maskiner är mycket dyra och därmed används deras i genomsnitt 72% av tiden.

– Investeringarna i maskiner, lokaler, flerskift och personal minimeras vilket minskar kapitalbindningen samt miljöpåverkan vid tillverkning av nya maskiner, fortsätter Henrik. 

Preformance AB har även påverkat rekrytering av ny personal positivt. De har nu personal som arbetar från olika delar av landet och är direkt anslutna till deras produktionssystem.

– Tack vare en kultur som främjar standardisering, är inlärningsprocessen snabbare, och möjligheterna att anställa personal på distans har blivit enklare, berättar Henrik. 

Besöket avslutades med ett härligt träningspass tillsammans med en del av gänget på Preformance. ”Tack för träningsvärken!” hälsar Annika och Nadija.

Stort tack för besöket, vi på Handelskammaren ser fram emot att få ta del av Preformance AB:s resa framöver!

Läs mer om Preformance.

Annika Cederfeldt Jiveby

Näringspolitisk chef

Annika.cederfeldtjiveby@handelskammarenjonkoping.se

070–468 36 36

Fler inlägg

Energiförsörjning

Ny rapport: Energikrisen är akut och slår snabbt mot länets företag

Hela 50% av industriföretagen i Handelskammarens undersökning har ökat sina energikostnader med mer än 100%. Strax över 40% av företagen ...

Läs mer
Näringspolitik

Off- och reshoringtrender med professor Per Hilletofth

"Automation har bidragit till att lönekostnaden minskar vilket möjliggör hemflyttning”, säger Per Hilletofth, professor vid Tekniska Högs...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari