fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Ett samhällsproblem att lösa tillsammans – lärdomar från årets kompetensdag för industrin
27 mars, 2024

Ett samhällsproblem att lösa tillsammans – lärdomar från årets kompetensdag för industrin

Den 21 mars hölls Kompetensdagen för industrin på Kulturhuset Spira i Jönköping. Dagen bjöd på inspirerande och berörande föreläsningar om hur vi kan jobba för att fylla glappet mellan behov och kompetens inom industrin.

”Kompetensbristen är inte en företagsfråga eller en skolfråga – det är ett samhällsproblem” inledde Jelena Trupina från Region Jönköpings Län sitt föredrag med. Det satte tonen för hela dagen där budskapet löd: alla måste samarbeta för att hitta en lösning på problematiken kring kompetensförsörjning. Om inte riskerar lösningen bli att företag flyttar från länet eller läggs ner. Hon berättade mer om regionens arbete med Kompetensbarrometern som är deras kartläggning av länets kompetensbehov. Resultatet visar vilka kompetenser det är brist på nu, och vilka det troligen kommer vara brist på i framtiden.

Jelena Trupina, Region Jönköpings Län

Johanna Arvidsson, processledare på Teknikcollege Västra Småland, var näst på tur och lyfte framför allt den obalans som finns mellan skolans utbud och näringslivets behov på regional nivå. Det finns betydligt fler tjänster inom industrin än vad det finns elever som läser utbildningar för dessa tjänster.

I samma linje fortsatte sedan forskaren Alexandru Panican, när han höll ett informationsrikt föredrag med ett tydligt budskap; vi i Sverige gör samma misslyckande om och om igen. År efter år blir samverkan mellan skola och arbetsliv i Sverige sämre. Ungdomar som slutar skolan idag matchar inte arbetsmarknaden och arbetsgivarnas behov, därför har vi väldigt många arbetslösa ungdomar och väldigt många jobb. Det är helt enkelt en ekvation som inte går ihop och Alexandru menar att det bara kommer fortsätta gå utför. För att lösa detta krävs det fler elever på Yrkesprogrammen, framför allt på gymnasiet. Utmaningen är att få fler att välja de programmen som förstahandsval, där intresset generellt är lågt bland ungdomar idag.

Goda exempel

Husqvarna Group Sweden

Under dagen presenterades även några goda exempel. Först ut var Amanda Tellander, Talent Acquisition Manager på Husqvarna Group. Hon pratade om hur de arbetar med samverkansgrupper inom företaget för att hitta ett samarbete mellan näringsliv, kommun och skolan. Husqvarna Group arbetar aktivt med att bjuda in skolor och elever till öppet hus och erbjuder praktikplatser. Praktiken låter eleverna upptäcka alla olika delar av deras verksamhet, vilket gör elevens tid hos dem mer givande. Hon pratade också om vikten av årshjul och att se över vilka insatser man gör och kan göra, för att minska kompetensbristen och öka intresset för industrin bland ungdomar.

Jönköpings Kommun

Johan Albertsson, Verksamhetsutvecklare samverkan skola-arbetsliv från Jönköpings Kommun, pratade om hur de arbetar för att elever tidigt ska få upp ögonen för arbetslivet. Det inkluderar bland annat yrkesdagar under hela skolgången, PRAO, branschmässa och APL. Han betonar också vikten av att involvera föräldrarna, det är från dem de flesta barn och ungdomar hämtar sina tankar kring karriär och yrkesval.

Gnosjöandans Kunskapscentrum

Även Malin Ekman, biträdande rektor på Gnosjöandans Kunskapscentrum och de två eleverna Kasper Rikardsson och Måns Titusson berättade om hur de jobbar för att minska kompetensbristen inom industrin. Bland annat betonade de hur viktigt det är för elever att få en korrekt bild av hur det är att arbeta inom industrin. Det finns många föreställningar om hur arbetet är och dessa stämmer oftast inte med verkligheten. Gnosjöandans kunskapscentrum arbetar med detta dels genom mycket praktik för sina elever, dels med elevambassadörer som kan berätta för andra ungdomar hur det är att läsa ett industritekniskt program. De lyfte även sin största utmaning just nu; att locka fler tjejer till industrin.

Malin Ekman, Måns Titusson & Kasper Rickardsson från Gnosjöandans Kunskapscentrum tillsammans med moderator Anna Dyhre (grön klänning).

Integration

Under eftermiddagen övertog Charbel Gabro scenen och höll ett otroligt gripande och berörande föredrag. Han berättade om livet som flykting och fick hela publiken att känna på känslan av att bli av med det som betyder mest för en. Charbel beskrev utmaningarna med att leva i ett exkluderande samhälle och betonade vikten av inkludering på arbetsplatsen för att alla ska trivas och lyckas.

Representanter från Handelskammaren Jönköpings Län

Henrik Dahlström, VD på Handelskammaren, inledde dagen tillsammans med Ante Jankovic från Jönköpings Kommun. Handelskammaren har spelat en central roll i genomförandet av dagen och Henrik berättade om hur viktig dagen och arbetet med kompetensförsörjning inom industrin är för hela Jönköpings Län.

Anna Zedig, projektledare på Handelskammaren, har varit en del av gruppen som anordnat kompetensdagen för industrin. Hon själv berättar efteråt hur viktigt det är att alla tillsammans försöker göra en förändring:

”För att lösa utmaningar inom kompetensförsörjning krävs samverkan på många olika plan. Jag tycker att Kompetensdagen för industrin öppnar upp för detta genom att aktörer från utbildningssektorn och näringslivet möts. Det bästa är ju om förflyttningen sker på många plan. Att det faktiskt händer något konkret. Till exempel att företag stöttar en ny utbildningen eller tar emot praktikanter. Att utbildningssektorn hittar nya vägar att få fler att söka utbildningar och framför allt att hela systemet går samman och försöker utveckla befintliga strukturer – Anna Zedig

Anna Zedig, Handelskammaren Jönköpings Län

Tack alla som varit med och styrt ihop eventet och tack till alla er som kom! Vi hoppas att dagen kommer leda till nya innovativa lösningar och idéer som kan sättas i verket framöver.

Kompetensdag för industrin arrangerades av:

Handelskammaren Jönköpings län | Teknikcollege | Polymercentrum | Skärteknikcentrum (SKTC) | Träcentrum | Region Jönköpings län

Kajsa Norén

Praktik inom kommunikation

kajsa.noren@handelskammarenjonkoping.se

Fler inlägg

Nyheter

Regeringens besked gällande stambanorna var inte den julklapp näringslivet önskade sig

PRESSMEDDELANDE: Idag meddelar regeringen i ett pressmeddelande att Trafikverket får i uppdrag att helt avbryta planeringen och arbetet m...

Läs mer
Näringspolitik

Handelskammaren bjöd in till rundabordssamtal med Riksbanken

Det kan inte ha undgått någon att Riksbanken ständigt figurerat i media på sistone. Efter år med för låg inflation och tider där inflatio...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari