fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Dags att söka elstöd!
21 juni, 2023

Dags att söka elstöd!

Nu är det dags att söka elstöd för dig med näringsverksamhet i elområde 3 eller 4. Regeringen har beslutat om ett stödpaket för företag som drabbats av höga elpriser. Energikontor Norra Småland har tagit fram den viktigaste informationen du som företagare behöver känna till.

Energikontor Norra Småland arbetar brett med en rad energi- och klimatrelaterade frågor. Grunden i verksamheten är att Jönköpings län ska nå fastställda energi- och klimatmål.

Ansök mellan 30 maj och 25 september

Stödet söks hos Skatteverket mellan den 30 maj och den 25 september. För att kunna söka stödet måste du ha en verksamhet som har förbrukat el i elområde 3 eller 4. Rapporteringen av elförbrukningen i uttagspunkten under referensperioden oktober 2021-september 2022 görs av elnätsföretagen, du behöver alltså själv inte rapportera er förbrukning.

Elstödets belopp varierar beroende på elområde

Företag och organisationer i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme medan företag och organisationer i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kilowattimme.

Maximalt stödbelopp per företag och intressegemenskap

De företag som är stödberättigade kan få stöd om maximalt 20 miljoner kronor. Om företaget är del av en koncern så är det koncernen som totalt kan få maximalt 20 miljoner kronor. En koncern måste också lämna in alla sina företags ansökningar tillsammans vid ett tillfälle.

Andra belopp gäller för primärproduktion av jordbruksprodukter och fiskeri- och vattenbrukssektorerna (2,5 miljoner respektive 3 miljoner kronor).

Giltigt elnätsavtal senast 17 november 2022

Det måste finnas ett giltigt elnätsavtal i elområde 3 eller 4 den 17 november 2022 för att kunna ansöka om elstöd. Företag som tecknat avtal efter detta datum får inget stöd. Företag med fastprisavtal som började gälla före den 24 februari 2022, där samma fasta pris gällde den 24 februari 2023 samt där avtalet gällde för hela elförbrukningen är inte stödberättigade.

 


Texten är hämtad från Energikontor Norra Småland.

Fler inlägg

Näringspolitik

Handelskammaren Jönköpings län lanserar 100-listan | “För ökad tillväxt och ett mer lönsamt näringsliv”

PRESSMEDDELANDE. När Helena Zar Vallin tillträdde som vd för Handelskammaren Jönköpings län för snart två år sedan kom det till hennes kä...

Läs mer
Nyheter

Medlemmar, tack för att ni kom!

Handelskammarens årsmöte gick av stapeln tisdagen den 14 maj 2019. Det var en kväll som bjöd på medlemsmöte, mingel, nätvärkande, inspira...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari