fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Åtgärder för att klara företagen och få fart igen
9 april, 2020

Åtgärder för att klara företagen och få fart igen

Det är allvar nu! Effekterna av coronaviruset slår hårt mot företagen. Regeringen och myndigheter har varit snabba att agera, men upplevelsen bland företagen är att det inte räcker.

I våra enkäter och nära samtal med företagen i regionen framkommer det att det behövs mer och nytt. Mer måste göras för att minimera den skada som nu uppstår för näringslivet och nya åtgärder måste sättas in för att få hjulen att rulla igen, och det fort!

Här är en sammanfattning av det vi i dagsläget ser som viktigast, som skulle göra mest nytta och som vi kontinuerligt förmedlar till regeringen, myndigheter och media. Flera av åtgärderna är bra som inriktning, men de behöver bli kraftfullare och det måste vara enkelt att ansöka eller genomföra, och besked samt utbetalningar måste gå snabbt.

Vi föreslår följande kompletterande eller utveckling av befintliga åtgärder för att vi inte ska hamna i en djupare svacka än nödvändigt:

Till regeringen:

Det stora behovet av omskolning på arbetsmarknaden fanns redan innan Coronakrisen, vilket gör att satsningar på utbildning nu blir än mer angelägna. Inte bara för att stärka näringslivets konkurrenskraft och produktivitet när ekonomin återhämtar sig utan också för att fler ska ha ett jobb att gå till. Nu är det dags för nästa steg, att möjliggöra för företagen att satsa på kompetensutveckling under permitteringstiden så att företagens och Sveriges långsiktiga konkurrenskraft stärks.

Regeringen presenterade nyligen flera nödvändiga satsningar inom utbildningsområdet, där Komvux, Yrkeshögskolan, folkhögskolor och högskolor nu får ytterligare medel. Antalet utbildningsplatser som arbetsmarknaden efterfrågar kan därmed öka och kortare kurser starta upp. Dessa initiativ är goda, men de syftar främst till omställning och yrkesväxling för varslade. Vi ser en outnyttjad potential i att skapa värde inom arbetskraften som står i viloläge under krisen.

För att möjliggöra kompetensutveckling för permitterade medarbetare föreslår vi följande:  

Till regionen och kommunerna i länet:

 

Har du som företagsrepresentant synpunkter eller inspel angående förslagen, hör av dig!

Henrik Dahlström

Verkställande direktör

henrik.dahlstrom@handelskammarenjonkoping.se

076 118 33 97

Fler inlägg

Våra medlemmar

Doxa Plast i Värnamo, företaget som utmanar världsmarknaden

Doxa är ett entreprenörsdrivet företag med mycket innovationskraft i och vi jobbar vi enbart med sträckfilm. Företaget grundades 1993 av ...

Läs mer
Nyheter

Nytt i Certiata från måndag 31/8-2020

Du som ansöker om ursprungscertifikat i Certiata kan nu välja att få ditt dokument tillbaka på tre olika sätt. Du väljer vilket sätt du v...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari