fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » ÄNTLIGEN ALMEDALEN!
27 juni, 2022

ÄNTLIGEN ALMEDALEN!

Efter två år med inställd politikervecka i Almedalen är det äntligen dags igen! Almedalsveckan är en viktig arena för oss att träffa politiker, samarbetspartners och medlemmar för att driva våra frågor framåt och delta i debatten.

I år gör handelskamrarna i södra Sverige gemensam sak och arrangerar en arena för näringslivets viktigaste frågor. Tillsammans med Västsvenska-, Östsvenska- och Sydsvenska Handelskammaren erbjuder vi ett fullspäckat program.

Jag ser fram emot att delta i Almedalens program tillsammans med Öst-, Väst-, och Sydsvenska Handelskamrarna där bland annat kompetensförsörjning och infrastruktur kommer diskuteras. Handelskammaren är en länk mellan politik och näringsliv och Almedalen är en relevant arena för diskussioner.

Helena Zar Vallin, VD Handelskammaren Jönköpings län

Förutom ett gediget program, se nedan, bjuder vi in till ett näringslivsmingel där du bland annat får lyssna till ett samtal med Matilda Ekeblad, ordförande Moderata Ungdomsförbundet och Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna. Mingla med representanter från näringslivet, njut av mingel och bubbel.

PROGRAMMET

3 juli

Plats: Gotlands media, Kopparviksgatan 11

16:30-18:00 Handelskammarmingel med 100-listan

Kicka igång Almedalsveckan med oss! Varmt välkomna på mingel med fokus framtidens styrelsearbete! Ökad kompetens och jämställdhet i styrelserummen är framtiden. Vi bjuder på mingel med inspirerande talare, bubbel och snacks precis intill havet. Vi avslutar i lagom tid för att kunna promenera till veckans första partiledartal. Begränsat antal platser, varmt välkommen! Anmälan sker via länken ovan.

Arrangör: Östsvenska Handelskammaren, Västsvenska Handelskammaren, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Handelskammaren Jönköpings län

Anmälan krävs, anmäl till minglet genom att klicka här

 

 

4 juli

Plats: Agenda 2030-sekretariatet på Strandgatan 15 C

08:00 Ska Sverige hänga med på tåget eller lämnas på perrongen?

Allt fler företag och organisationer uppmanar sina medarbetare att välja tåg vid resor mellan huvudstaden och Götaland. För att möta den ökade efterfrågan på järnvägstransporter för personer och gods krävs nya stambanor. Är våra politiker med på tåget, eller väljer de att lämna Sverige på perrongen?

På scen: Monica Lingegård, vd SJ; Bo Lennart Nelldal, KTH Järnvägsgruppen och Ted Söderholm, vd Green Cargo

Arrangör: Västsvenska Handelskammaren, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Östsvenska Handelskammaren

09:00 Välkommen till Almedalen – Hur når näringslivet sina mål med sitt deltagande?

Hur får man som representant för sitt företag eller näringslivet i stort ut det mesta av sitt besök under Almedalsveckan? Var ska man gå, vilka mingel och vilka seminarier får man inte missa?

På scen: Stephan Müchler, vd, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren; Johan Trouvé, vd, Västsvenska Handelskammaren ;Simon Helmér, vd, Östsvenska Handelskammaren, Helena Zar Vallin vd, Handelskammaren Jönköpings län och Mia Stuhre, projektledare Almedalsveckan, Region Gotland

Arrangör: Östsvenska Handelskammaren

10:00 Fordonselektrifiering från Luleå till Lund – därför ska vi satsa på Västsverige

Det västsvenska fordonselektrifieringsklustret är till nytta för hela landet, från Luleå i norr till Lund i söder. Men vad krävs för att det ska fortsätta bidra till sysselsättning, tillväxt och välfärd?

På scen: Martin Linder, ordförande Unionen; Pia Sandvik, vd Rise AB; Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen och Ann-Louise Lökholm, vd Sweco Sverige

Arrangör: Västsvenska Handelskammaren

12:00 Lunchseminarium: Hur får hela Sverige billig och säker el?

De olika elpriserna i Sverige splittrar landet, och skapar olika förutsättningar för företagsklimatet och hushållens köpkraft. Under ett lunchseminarium förklaras och diskuteras de viktigaste förslagen för att få lägre och mer enhetliga priser.

Arrangör: Sydsvenska Handelskammaren, Västsvenska Handelskammaren, Östsvenska Handelskammaren

13:30 Den mellanstora stadens attraktivitet

Unga vill helst bo i mellanstora städer. Men hur attraktiva är kommunerna som ligger utanför storstädernas kransområden? En jämförelse av 29 kommuner i Västsverige, Skåne och Mälardalen.

Arrangör: Västsvenska Handelskammaren

14:30 Fossilfria värdekedjor – affärsmöjligheter och utmaningar

Sverige och världen ställer om från fossila bränslen till fossilfria alternativ. Omställningen skapar såväl möjligheter som problem. Erfarenheter från näringslivssatsningar i landet visar att det blir allt viktigare att fokusera på hela värdekedjan för att hantera problem och skapa affärsmöjligheter

Arrangör: Sydsvenska Handelskammaren

15:30 Ett skepp kommer lastat: Vilken roll spelar hamnarna och sjöfarten i den regionala utvecklingen?

Sveriges tillväxtstråk ligger nära vatten och hamnarna har en särställning i svensk infrastruktur och transportsystem. Men vilken roll spelar de för den regionala utvecklingen? Och hur kan industri och hamnar samarbeta för att öka hållbar tillväxt?

På scen: Douglas Heilborn, vd Oxelösunds hamn; Ola Hjärtström, vice vd Norrköpings hamn; Anders Boman, Chief Operating Officer Rederi Gotland; Lars Lundin, vd Holmen Paper och Jesper Kansbod, Head of Governmental Relations SSAB

Arrangör: Östsvenska Handelskammaren

16:30 Är gymnasiala lärlingar och regional struktur svaret på yrkesutbildningsdilemmat?

Kompetensförsörjning är många företags största hinder för ökad tillväxt, inte minst kompetenser som kräver yrkesutbildning. Andelen elever som går yrkesprogram har minskat kraftigt. Trenden håller i sig vilket påverkar tillväxt och möjlighet till grön omställning. Mycket har gjorts – vad fungerar?

Arrangör: Sydsvenska Handelskammaren

Hela programmet för Almedalsveckan med samtliga arrangörer och evenemang hittar du på almedalsveckan.info

 

Fler inlägg

Nyheter

Så påverkar Coronaviruset näringslivet i vår region

Som handelskammare är vårt uppdrag att främja näringslivet i vår region och får ofta en roll att vara länk mellan näringslivet och det of...

Läs mer
Nyheter

Omvänt mentorskap är igång: ”Det har startat upp på ett väldigt positivt sätt”

"Vi har oerhört kompetenta ledare, och framför allt unga ledare i länet. Så att Fagerhult går i bräschen och vill motivera andra organisa...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari