fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Akut brist av skyddsutrustning
30 mars, 2020

Skyddsutrustning

Följande information kommer från Länsstyrelsen i Jönköpings län

Det finns en akut brist av skyddsutrustning hela vägen från det globala- till det lokala planet. Arbetet med att samordna de resurser som finns, samt skapa nya, pågår på alla nivåer. Socialstyrelsen har sedan en tid inventerat behoven hos de olika regionerna. Nu pågår arbetet med att fånga upp behoven i kommunerna.

Exakt hur fördelning kommer ske framöver vet vi inte just nu men arbetet med att skapa så goda förutsättningar som möjligt måste fortgå.

Du som kan hjälpa till:

Har du eller ditt företag möjlighet att på något sätt stödja i arbetet med att ta fram skyddsutrustning så tar Länsstyrelsen tacksamt emot förslag. Nedan har de försökt sammanställa lite bakgrund.

Det Länsstyrelsen vill ha uppgifter om är följande:

Hur gör du?

Fyll i Blankett_Stöd med tillverkning av skyddsutrustning och skicka in till l3@lansstyrelsen.se.
(OBS, första är ett ”litet L”).

Länsstyrelsen roll

I den svenska krishantering har länsstyrelsen en samordnande roll på det regionala planet. Det rör sig bland annat om samordning och stödjande i att fördela länets samlade resurser samt fungera som kontakt mot de nationella myndigheterna och regeringen.

Länsstyrelsen har inga möjligheter att själva lägga några beställningar utan kan endast förmedla kontakter samt försöka få allt att flyta så smidigt som möjligt.

Varje kommun och region måste själva göra en bedömning om vad de behöver och göra egna beställningar.

CE märkning

Den 25 mars 2020 gick arbetsmiljöverket ut med att en arbetsgivare som använde icke CE-märkt skyddsutrustning inte kommer få någon sanktionsavgift. Skyddsutrustningen skall vara säker och ge ett ändamålsenligt skydd. Arbetsgivaren har som ansvar för vilken utrustning man använder och att den inte ger en falsk trygghet. Därmed måste varje arbetsgivare själva ta ställning till sina egna inköp.

Hur kommande styrningar med att fördela våra gemensamma resurser är osäkra men kommer säkerligen att ändras utefter hur situationen förändras.

Visir

Skyddsrock

Skyddsförkläde

Skyddshandskar

Desinfektionsmedel


Frågor?

Eventuella frågor skickas till Patrik Westerlund, l9.jonkoping@lansstyrelsen.se.
(OBS, första är ett ”litet L”).

Fler inlägg

Näringspolitik

Helena Zar Vallin: ”Näringslivet behöver stora investeringar i infrastruktur”

Handelskammaren vill att det ska vara möjligt att resa kollektivt, eller med bil, under en timme mellan alla länets kommuner och Jönköpin...

Läs mer
Näringspolitik

Läget går inte uppåt för alla branscher. Stöden måste förlängas.

DEBATT | Vi lever i en tid med mycket osäkerhet och snabba vändningar. Företagare måste få förutsättningar att planera och besked gälland...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari