fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Ahmed om sin utbytestermin: ”det var det absolut bästa jag har gjort i hela mitt liv”
8 mars, 2023

Ahmed om sin utbytestermin: ”det var det absolut bästa jag har gjort i hela mitt liv”

I våras fick Ahmed Abed och fem andra studenter ta emot stipendier från Handelskammaren för framstående studieresultat och för att stötta vid deras högre studier utomlands. Några månader senare var han på väg mot utbytesterminen i Hongkong som skulle bli ett minne för livet. ”Det var det absoluta bästa jag har gjort i hela mitt liv” berättar Ahmed.

Tack vare Handelskammarens stipendium och Gunnar Randholms stipendium ges varje år möjligheten för studerande i Jönköpings län att utveckla och fördjupa sina kunskaper på universitet runt om i världen.  Ahmed är uppvuxen i Karlskrona och flyttade till Jönköping 2019 för att studera tekniskt basår på Jönköping University. Nu går Ahmed sitt sista år på Maskinteknik: Industriell Ekonomi och Produktionsledning och i höstas var det äntligen dags att få ge sig iväg på en efterlängtad utbytestermin i Hongkong.

– Jag visste redan under det tekniska basåret att jag vill plugga utomlands, men jag visste varken vart, varför eller när det skulle ske. Jag hade inte rest så mycket vilket jag verkligen ville göra, så när möjligheten fanns att få göra det kombinerat med studierna var det en självklarhet för mig. Jag alltid har haft ett intresse för att se andra delar av världen och jag ville även komma bort från det bekväma jag hade här i Sverige och utmana mig själv, berättar Ahmed.

Ahmeds egna bilder från sin tid i Hongkong. Victoria Peak, solnedgång. Foto: privat.

Till en början var Ahmed inställd på att åka till Singapore, men när det av olika anledningar inte fanns möjlighet att åka just dit, fick han upp ögonen för Hongkong.

– Till en början ville jag åka till Singapore, men när skulle göra valet så var inte det ett alternativ av någon anledning. Då var jag nära på att inte åka alls, men efter att ha funderat lite så tänkte jag att jag väljer ett ställe ”likt” Singapore och då valde jag Hong Kong. När jag gjorde valet visste jag ingenting om Hong Kong utan valde något i Asien på listan. Det hade lika gärna kunnat bli Sydkorea eller Japan, men jag hade inte så mycket tid att fundera så jag valde Hong Kong och tänkte inte så mycket mer på det, fortsätter han.

”Det bästa med Hong Kong är man verkligen har allt på ett och samma ställe.” Säger Ahmed Abed.

När Ahmed fått reda på att han blivit tilldelad en plats i Hongkong började han läsa mer om landet och insåg snabbt att han gjort rätt val.

– Hongkong är ett centrum för internationell handel och tillverkning och ligger väldigt strategiskt i Asien. Teknik och innovation är något man fokuserar på där och det är en väldigt attraktiv region för väldigt många företag gällande logistik och Ekonomi. Utöver allt som hade med min utbildning att göra så är det svårt att utesluta själva staden och allt annat Hongkong erbjuder. Det enda problemet var covid-19, men jag hoppades på att det skulle bli bättre när jag väl skulle åka, vilket det också blev. Jag tog en risk vilket var det bästa jag har gjort, säger Ahmed.

Väl framme i Hongkong upplevde Ahmed flera skillnader gällande både utbildning och kultur. Resan till Hongkong var den första resan som han gjort på egen hand, vilket han lärt sig mycket av, berättar han.

– Det här var min första resa själv och jag lärde mig väldigt mycket. Jag var nervös i början för hur det skulle gå med engelskan vilket sedan insåg att jag behövde vara. Det var väldigt många saker att försöka hinna med vilket man blev väldigt bra på. Jag har lärt mig att vara ännu mer tacksam för möjligheten man har i Sverige om att få åka på utbytestermin gratis vilket är långt från verkligheten för andra länder. Jag är nu mer van vid att ta mig an nya situationer och är inte alls rädd eller nervös för hur det skall bli.

Ahmeds egna bilder från sin utbytestermin i Hongkong. ”Staden som aldrig sover”. Foto: privat.

Det bästa med Hongkong är att man har allt på ett ställe, menar Ahmed.

– Hongkong är en stad som aldrig sover, där ett konstant myller av människor rör sig längs stadens gator kantade av skyskrapor under dygnets alla timmar. Ungefär 15-20 minuter åt ena hållet har du olika hiking-möjligheter och åt andra hållet massa stränder. Det finns oändligt med aktiviteter att göra varje dag och det tar aldrig slut. Det finns även hur många restauranger som helst i alla möjliga prisklasser och typer. Det finns något för alla skulle jag säga och det är det absolut bästa med Hongkong.

Slutligen uppmanar han alla som har chansen att åka iväg på en utbytestermin.

– Jag vill verkligen uppmana fler att ta chansen och åka iväg, för det var det absoluta bästa jag har gjort i hela mitt liv. Det är inget som ens kommer i närheten av hur roligt det var att åka till Hong Kong. Hade jag haft chansen att göra en utbytestermin igen så hade jag gjort om det flera gånger om. Ta chansen om du får den!

Studerar du? Ansök för våra stipendier!

Du hittar Ansökan till Handelskammarens och Gunnar Randholm stipendier på JU:s studentweb under ”Stipendier”. Sista dagen att skicka in din ansökan är 24 mars.

Clara Ericsson

Kommunikatör

clara.ericsson@handelskammarenjonkoping.se

070-733 60 82

Fler inlägg

Nyheter

Eliza Sjöberg är Årets unga ledande kvinna 2022

Under en prisceremoni på Elmia Jönköping den 2 mars 2023 utsågs vinnaren av utmärkelsen Årets unga ledande kvinna. Av 141 nominerade var ...

Läs mer
Näringspolitik

”Det är ett glädjande besked att regeringen hörsammar företagens stora behov av rätt kompetens”

I veckan kom regeringen ut med två budgetförslag som rör yrkesutbildningar både på gymnasie- och eftergymnasial nivå. Satsningen innebär ...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari