fbpx
13 mar
Handelskammaren i Jönköping » Kalender » Omvärldsspaning med hållbarhetsfokus

Omvärldsspaning med hållbarhetsfokus

Tillsammans med Utrikesdepartementet belyser vi trender och utveckling på hållbarhetsområdet – sett ur ett globalt perspektiv.

Från EU har på senaste tid kommit en rad lagstiftning på hållbarhetsområdet. Avskogningsförordningen, CSRD, CSDDD, CBAM är bara några. Lagstiftning som inte bara företag inom EU utan även omvärlden nu arbetar med för att förstå och anpassa sig till.

Under denna föreläsning får du en omvärldsspaning där våra föreläsare från Utrikesdepartementet belyser:

  • Hur reagerar och agerar omvärlden på den lagstiftning som EU nu tar fram och som även får stor påverkan på leverantörer i tredje land? Du får konkreta exempel på hur olika länder agerat och även vad som händer på marknader i t ex Mellanöstern och Afrika.
  • Hur skiljer sig EU:s politik på hållbarhetsområdet gentemot omvärlden och hur har den förändrats?
  • Hur ser utvecklingen ut i andra delar av världen?
  • Hur arbetar företag med leverantörskedjan i risksektorer?

Vi tar även upp nya lagstiftningar som relaterar till due diligence. Många företag upplever att det är omfattande lagstiftning som kommer och där en del frågor upplevs som nya. Här kommer våra föreläsare beskriva hur företag, särskilt SME-företag, kan få hjälp och även stöd att hantera frågor såsom hur man ska genomlysa sina leverantörskedjor avseende bland annat negativ påverkan på mänskliga rättigheter.

Våra föreläsare presenterar även hur man kan använda frivilligt framtagna vägledningar och riktlinjer från FN och OECD för att förstå hur man kan arbeta med bland annat frågor kopplade till företagande och mänskliga rättigheter. Vi går igenom dess likheter och skillnader till EU:s kommande CSDDD- lagstiftning.

Föreläsare:
Cecilia Ekholm, ambassadör för hållbart företagande, Utrikesdepartementet
Mikael Ståhl, Kansliråd och ansvarar för företagande och MR samt OECDs riktlinjer, Utrikesdepartementet

Närliggande aktiviteter

17 maj
Seminarium

EXPORTSNACK – Så gör du affärer i Baltikum

Häng med på veckans exportsnack då Juta Lander, Expand Abroad Services poppar upp och snackar affärer i Baltikum.

Läs mer
17 maj
Seminarium

Elmia produktionsmässor

Vi ses väl på Elmia produktionsmässor den 14-17 maj? Under dagarna kommer du kunna prata med oss om en av våra hjärte...

Läs mer
21 maj
Nätverksträff

VD-nätverket

Välkommen till VD-nätverket – ett nätverk för VD:ar och företagsledare i Jönköpings län som genom inspiration och erf...

Läs mer
Vidare till Kalendern

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari