fbpx
19 jan
Handelskammaren i Jönköping » Kalender » Nytt krav på ”No Russia” klausul i EU:s tolfte Sanktionspaket

Nytt krav på ”No Russia” klausul i EU:s tolfte Sanktionspaket

I slutet av december nådde EU-länderna en överenskommelse om det 12:e sanktionspaketet mot Ryssland. Under detta webbinarium går vi igenom de viktigaste punkterna i paketet.

  • Krav på EU exportörer att ha en sk “No Russia” klausul i kontrakt avseende specifika produkter.
  • Åtgärderna avseende dokumentationskrav på stål och järnprodukter: EU har förlängt dessa åtgärder och även infört lista med länder som har likvärdiga åtgärder och där EU-importörer inte behöver ha dokument för att styrka ursprunget på ingående järn och stål.
  • Importförbud av identifierade varugrupper som genererar intäkter för Ryssland t.ex. tackjärn, kopparkablar och aluminium- kablar, -rör och -folie.
  • Ytterligare exportförbud bl.a. kemikalier, litiumbatterier och specifika motorer.
  • Förbud att handla med ryska diamanter
  • EU tar bort undantaget att kunna tillhandahålla vissa tjänster till ryska dotterbolag till företag som har huvudkontor i EU eller andra partnerländer. För att fortsätta krävs tillstånd.
  • Utökat förbud att överföra mjukvara till ryska företag inom vissa sektorer.

Vi låter även vår föreläsare ge en övergripande beskrivning av utvecklingen av EU:s sanktionspaket mot Ryssland. Vilket fokus har de senaste paketen? Vad kan man förvänta sig framöver? Hur agerar USA och UK i förhållande till EU?

Föreläsare: Olof Johannesson, advokat, från Baker McKenzie Advokatbyrå. Olof har mångårig erfarenhet av handelsfrågor, inklusive tull, exportkontroll och sanktioner.

Webbinariet sker i samarbete med Sydsvenska Handelskammaren och kommer att sändas via Zoom.

Närliggande aktiviteter

26 jun
Seminarium

Almedalen 2024

För tredje året i rad är vi på plats under Almedalsveckan tillsammans med de fyra handelskamrarna i södra Sverige. De...

Läs mer
30 aug
Nätverksträff

Försäljningschefsnätverket

Försäljningschefsnätverket ger dig en konkurrensfördel som inte kan underskattas. Du kommer att vara en del av en exk...

Läs mer
5 sep
Nätverksträff

100-listan: Så profilerar du dig för styrelseuppdrag

I samarbete med Skill Executive bjuder vi in 100-listans kandidater till ett spännande event. Söker du dina första st...

Läs mer
Vidare till Kalendern

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari