fbpx
30 sep
Handelskammaren i Jönköping » Kalender » Frukost på Kammarn: Energiförsörjning

Frukost på Kammarn: Energiförsörjning

Vi rivstartar hösten med Frukost på Kammarn! Återigen med ett högst aktuellt ämne – energiförsörjning. De skenande elpriserna väcker stor oro bland flera företagare runt om i Jönköpings län.

Våra medlemmar lyfter elförsörjningen som en av de kanske mest kritiska nuläges- och framtidsfrågorna, och det finns en stor oro kring hur utvecklingen under vintern och hösten kommer att se ut. Men vad beror situationen på? Är det enbart kriget i Ukraina? Vad måste Sverige göra och vad kan företagen i vår region göra själva? Hur oroliga ska vi vara för elräkningarna i höst och vinter? Elförsörjningen är en komplex fråga.

Därför har vi har bjudit in tre organisationer till Frukost på Kammarn som kommer att dela med sig av sin expertkunskap och sina erfarenheter. Medverkande som experter och framtidsspanare är Fridolf Eskilsson, VD på Jönköping Energi, Fredrik Gustafsson från Carlfors bruk, och Stefan Timhagen, affärsutvecklare på Elajo.

Från vänster: Fridolf Eskilsson, Fredrik Gustafsson och Stefan Timhagen.

  • Jönköping Energi har en samhällsviktig funktion och förser 57 000 kunder med ljus, kraft, värme, kyla och stadsnät. De beskriver sin vision som “En god kraft för ett gott samhälle” och de vill bidra till att driva regionens utveckling genom att erbjuda hållbara och innovativa tjänster nu och i framtiden. Fridolf Eskilsson kommer i stora drag att förklara dagens och framtidens problematik med elförsörjningen i Sverige.
  • Carlfors Bruk grundades 1898 och ägs sedan 1931 av familjen Björklund. Fabriken ligger vackert beläggen på Huskvarnas höjder i det lilla samhället Karlfors, ett stenkast från Göransberg. Efter många år som producent inom metallpigmentsektorn har vi skaffat oss värdefull erfarenhet och gedigen kunskap som idag gör oss till en välkänd leverantör av aluminiumpigment globalt. Vi täcker alla kontinenter i världen och exporterar 98%. Fabriken körs av ca 70 anställda och under dygnets alla timmar och i stort sett alla dagar på året. Egenproducerad el har alltid varit viktigt för företaget. Redan 1935 togs vattenkraftsturbinen i drift, som än idag generar energi till oss.  De senaste åren har Carlfors Bruk investerat ca 20 miljoner i energibesparande lösningar. 2020 togs en ny värmeväxlare och energipumpsanläggning i drift. Under förra året stod den nya solparken med 2288 solpaneler klar. Fredrik kommer, under Frukost på Kammarn, att berätta vad satsningen på energibesparande åtgärder inneburit för Carlfors bruks elförsörjning och framtid.
  • Elajo är sprunget ur el och elinstallation, men är idag så mycket mer. De är starka inom säkerhet, mekanik och har bred kompetens inom energi. De hjälper sina kunder med allt från att analysera energiförbrukning och automatisera energi- och säkerhetsprocesser till att installera smarta lösningar. Stefan kommer att prata om effekter och energi men med en twist, han kommer att bygga lego. Han kommer även att förklara hur man tyder en elräkning med en mening d.v.s. hur man får mer pengar på sista raden.

Spännande! Vad har du själv för frågor om elförsörjning? Kom till Handelskammaren för god frukost, ta del av morgonens framtidsspaning och ta chansen att ställa frågor till våra inbjudna experter!

Anmäl dig senast 27 september. Då det är begränsat antal platser kan anmälan stänga tidigare. Vi ses 30 september!

Närliggande aktiviteter

29 sep
Seminarium

EXPORTSNACK: AI på export

Hur kan du nyttja AI i ditt företag och på din exportresa? Chat GPT, röstgenering och bildgenerering – vad passar din...

Läs mer
29 sep
Medlemsevent

Frukost på Kammarn: Så når du ut genom skarp marknadsföring

Det är dags för höstens första Frukost på Kammarn! Frukost På Kammarn är Handelskammarens inspirerande frukostevent d...

Läs mer
3 okt
Seminarium

EU:s förslag till ny tullagstiftning

Förenklingar, nytt tulldatasystem och e-handelsanpassningar. Nytt spännande koncept ”Trusted and Check´traders”

Läs mer
Vidare till Kalendern

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari