fbpx
2 feb
Handelskammaren i Jönköping » Kalender » Europeisk industri under press?

Europeisk industri under press?

– Energipriser, lågkonjunktur, inflation, råvarupriser, halvledarbrist

Hur klarar sig europeisk tillverkningsindustri när den nu möter utmaningar i form av en annalkande lågkonjunktur med bland annat höga energipriser, hög inflation och fortsatt halvledarbrist?

Jörgen Kennemar från Swedbank uppdaterar oss kring de utmaningar som väntar europeisk tillverkningsindustri under 2023 men delar även med sig kring sina prognoser för priser på viktiga industrimetaller och olja.

  • Energipriser – hur slår energikrisen mot Europas tillverkningsindustri? Finns det risk att viss typ av industri i Europa slås ut pga de höga energipriserna? Vilka europeiska länders industri drabbas hårdast? Hur står sig svenska företag? Vilka prisnivåer krävs på sikt för europeisk industris konkurrenskraft?
  • Oljepriser – hur ser utvecklingen ut och vilken effekt kan pristaket på rysk olja få?
  • Metallpriser – vad kan vi förvänta oss för prisutveckling på vanliga metaller för basindustrin exempelvis koppar, zink och nickel?

Inom EU diskuteras nu flera industripolitiska förslag för att göra EU mer strategiskt autonoma. Bland annat diskuteras förslag kring att satsa på halvledarindustrin inom EU men även en råvarulag för att minska beroendet av kritiska metaller från bl.a. Kina. Hur ser Jörgen på de förslag som diskuteras inom EU och europeisk industris konkurrenskraft framöver? Han belyser även hur USA:s Inflation Reduction Act kan komma att påverka industri och investeringar inom EU.

Jörgen Kennemar är seniorekonom på Swedbank. Han ansvarar bl.a. för det månatliga Inköpschefsindex som genomförs tillsammans med Silf. Jörgen har en 30-årig bakgrund med inriktning mot konjunkturbedömningar och råvaruanalyser och varit verksam i Swedbank i drygt 20 år. Är även ansvarig för bankens Småföretagsbarometer. Innan banken har han varit verksam inom Företagarna och Svenskt Näringsliv samt på Konjunkturinstitutet.

Närliggande aktiviteter

29 maj
Nätverksträff

Produktionsnätverket

Produktionsnätverket i Jönköpings län är ett unikt nätverk som bygger på mångfald, nyfikenhet och respekt, där nätver...

Läs mer
30 maj
Seminarium

TRADE TALKS: Frankrike

Trade Talks by Swedish Chambers är ett samarbete inom internationell handel på initiativ av Sveriges regionala handel...

Läs mer
30 maj
Seminarium

EU-valdebatt i Jönköpings län – med näringslivet i fokus

För dig som företagare vill vi bjuda in till en paneldebatt med politiker som vill föra Sveriges talan i EU-parlament...

Läs mer
Vidare till Kalendern

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari