fbpx

Träffa oss i Almedalen 2024

– Arena för södra Sveriges näringsliv

Äntligen är det dags för Almedalsveckan! Den 26 juni har vi en fullspäckad dag tillsammans med Västsvenska Handelskammaren, Östsvenska Handelskammaren och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren – En arena för södra Sveriges näringsliv.

 

Arena för södra Sveriges näringsliv

Handelskammaren Jönköpings län, Västsvenska Handelskammaren, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Östsvenska Handelskammaren arrangerar en gemensam arena för södra Sveriges näringsliv, i Almedalen.

Tillsammans är vi på plats för att säkerställa att avgörande näringslivsfrågor hamnar högt på politikernas agenda.

Program

Nedan ser du vårt program för den 26 juni. Samtliga seminarier arrangeras i vår arena vid Trappgränd 4 / Sankt Hansgatan 16 i Visby. Varmt välkommen att besöka våra seminarier eller kom förbi och diskutera näringslivsfrågor med oss.

 • 08.00-08.45: Mer väg och järnväg behövs nu – men hur?

  Sverige och svenska företag behöver mer robust och stabil infrastruktur. I dagens läge är inte når inte ens befintliga vägar och järnvägar upp till standard, utan behöver rustas upp. Samtidigt kräver näringslivets tillväxt och svensk konkurrenskraft och beredskap fler spår och vägar – över hela landet.

  Hur ska behovet av svensk infrastruktur tillfredsställas? Vad krävs för att få till de nödvändiga investeringarna, hur ska de finansieras – och av vem?

 • 09.00-09.45: Så kan näringslivet leda yrkesutbildningarnas expansion

  Näringslivet ropar efter yrkeskompetens och sju av tio upplever rekryteringssvårigheter. Med stundande pensionsavgång och den gröna omställningen inom industrin och andra branscher, behöver fler söka yrkesutbildningar som garanterar säkra, moderna och välavlönade jobb. Ändå nobbar eleverna dem.

  Hur ska fler studenter lockas till yrkesutbildning och yrkeshögskolan? Hur kan företagen och utbildningsaktörerna samverka för att rädda framtidens kompetensbehov och konkurrenskraft?

 • 10.00-10.45: Vilken finanspolitik behöver svenskt bostadsbyggande?

  Stiltjen på bostadsmarknaden påverkar företagens möjligheter att rekrytera. Tvärniten i bostadsbyggandet sätter käppar för tillväxtregioner och gör det ännu svårare för människor att hitta lämpliga bostäder för olika faser i livet. När räntorna steg stagnerade bostadsbyggandet i Sverige helt. 

  Vilka finanspolitiska åtgärder och reformer behöver Sverige för att få fart på byggandet och få en fungerande bostadsmarknad som gör att näringslivet fortsätter att investera och skapa svenskt välstånd?

 • 12.00: Lunchsamtal

  Mer information kommer inom kort.

 • 13.00-13.45: Samverkan akademi och näringsliv – nyckeln till tillväxt

  Universiteten och högre utbildningar har visat sig vara nyckel till att svenska städer och samhällen växer och lockar till sig såväl studenter som företag. Men hur mår svensk akademi och forskning? Hur står sig Sverige i ett internationellt perspektiv? Och hur ska universitet och högskolor tillgodose företagens behov av kompetens? Hur hittar vi vägar in i forskning och akademi – och tvärtom. Använda näringslivet i undervisningen. Högskola/universitet motor för regionala utvecklingen.

 • 14.00-14.45: Så kan näringslivet bidra till Sveriges nationella säkerhet

  Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har svensk säkerhet blivit en angelägenhet inte bara för Försvarsmakten, utan för hela Sverige – inklusive näringslivet. Som fullvärdig medlem i Nato, ställs nya krav på svensk försvarsförmåga och tiden då beredskapsfrågor omtalades som ett särintresse, är ett minne blott.

  Utöver försvarsindustrin, hur kan svenska företags bidra till den nationella säkerheten? Vilka krav ställs? Och vilka affärsmöjligheter kopplat till försvarsförmåga och motståndskraft uppkommer?

 • 15.00-15.45: Så bygger vi framtidens energisystem

  Elektrifieringen är en förutsättning för att klara klimatmålen. Men morgondagens utmaningar går inte att lösa med gårdagens teknik. Den nödvändiga gröna omställningen kräver mer än dubbelt så stor fossilfri elproduktion samt smartare system för kapacitet och lagring.

  Hur ser framtidens smarta energisystem ut? Och hur tar vi vara på innovationer och lokala lösningar? Och hur kan svenska företag ta lead i den globala omställningen?

Jag är på plats i Almedalen

Henrik Dahlström

VD, Handelskammaren Jönköpings län

076-118 33 97

Kontakta mig

Jag är på plats i Almedalen

Anna Zedig

Projektledare kompetensförsörjning,
Handelskammaren Jönköpings län

073-589 09 52

Kontakta mig

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari