fbpx

Information för dig som företagare

Med anledning av den senaste tidens utveckling av Coronaviruset/Covid-19 har vi på Handelskammaren nedan samlat information samt ett antal länkar för dig som är företagare i Jönköpings län.

Vi på Handelskammaren finns tillgängliga för att stötta, ge rådgivning samt hänvisa dig som företagare. Sidan uppdateras kontinuerligt.


Information för dig som företagare

Guide: Så fungerar de ekonomiska krispaketen
Regeringen, Riksbanken och Finansinspektionen genomför olika åtgärder för att minska den ekonomiska skadan av Coronavirusets spridning. Den här guiden förklarar vad det innebär och vart du kan vända dig för vidare information, så som korttidsarbete/korttidspermittering, ansvar för sjuklönekostnader, slopad karensdag samt uppskjutning av inbetalning av skatt.
Sidan uppdateras kontinuerligt. Läs mer HÄR

Skatter för företag
Cecilia Arrhenius, skatteexpert på PwC, redogör för vad som gäller kring anstånd med skatten, vad som händer med skatten för anställda som arbetar i grannländer och inte kan resa hem.
Läs mer HÄR

Skatteverket
De företag som har fått problem med betalningar, med anledning av coronaviruset, kan söka anstånd med betalningen hos Skatteverket.
Information och blankett för ansökan hittar du HÄR.

Verksamt
Här hittar du samlad information från myndigheter för dig som företagare gällande tillfälliga ändringar i lagar och regler.
Läs mer HÄR

Försäkringskassan
Här hittar du information om bland annat regler för smittbärarpenning, sjukpenning, karensavdrag, vård av barn (vab).
Läs mer HÄR

Tillväxtverket
Här hittar du stöd och information som kan hjälpa dig att hantera förändringar till följd av coronaviruset/covid-19.
Läs mer HÄR

Ansök om stöd för korttidsarbete
Nu kan du ansöka om stöd för korttidsarbete. Följande information är hämtad från Tillväxtverket.

Så förbereder du din ansökan:

 • Gör Tillväxtverkets webbtest
  Testet ger dig en snabb uppfattning om du har rätt till stöd för korttidsarbete. Du hittar det HÄR
 • Räkna ut din första utbetalning
  I beräkningshjälpen räknar du ut hur mycket du kan få i stöd. Beräkningshjälpen använder du sedan i själva ansökan. Du hittar den HÄR
 • Ha avtal med arbetstagarna om korttidsarbete
  Läs mer under rubriken “Ta fram avtal om korttidsarbete“.
 • Säkerställ att den som representerar företaget kan signera ansökan
  Tillväxtverket kan tyvärr inte hantera underskrift med BankID från flera personer. Därför ska du som signerar ansökan ha rätt att representera företaget.

Arbetsmiljöverket
Här kan du hitta information om de frågor som rör arbetsmiljöarbete, det ansvar du som arbetsgivare har samt hur du kan agera. Det rör frågor som systematiskt arbetsmiljöarbete och riskbedömning, personlig skyddsutrustning och förebyggande åtgärder samt arbetsplats hemma för att nämna några.
Läs mer HÄR

Hantering av handelsdokument under Coronatiden
För att dokumenthanteringen ska fortsätta fungera även om personalen på Handelskamrarna insjuknar, så har flera Handelskamrar ingått ett samarbete med handelsdokumenten.
Läs mer HÄR

Företagsjouren
Företagsjouren är en neutral samtalspartner för företag som befinner sig i svårigheter, exempelvis i rådande coronasituation. Deras uppdrag är att bland annat stötta små och medelstora företag och drivs av Region Jönköpings län och Region Östergötland. Företagsjouren bemannas av rådgivare med stor erfarenhet av företagande och deras stöd är kostnadsfritt samt sker under sekretess.
Läs mer HÄR

Science Park Jönköpings län
På Science Park jobbar ett tjugotal affärsutvecklare med olika spetskompetenser. Gemensamt är deras coachande förhållningssätt där de hjälper människor att komma vidare med sina företagsutmaningar och idéer. Till sin hjälp har Science Park också partners som stöttar med gratis expertis inom exempelvis bank och ekonomi, försäkring, patent och teknisk utveckling.

Hos dem kan du få möjlighet att träffa en affärsutvecklare för ett coachande samtal om vad som är ditt nästa steg, eller vilken hjälp du kan få i ditt företag. Ett första möte med Science Park är alltid kostnadsfritt, och alltid konfidentiellt.

Science Park finns för dig oavsett om du behöver krisbetonat samtalsstöd eller en framåtblickande innovationsspaning. Vid mötet kan de till exempel ge dig mer information om lån och stödpaket, eller bolla idéer kring hur du kan hitta nya affärsmöjligheter med ändrade förutsättningar.
Läs mer HÄR.

Almi: Brygglån
Som en följd av coronavirusets spridning och dess påverkan gällande finansieringsbehov erbjuder nu Almi Brygglån. Lånet riktar sig till små och medelstora företag med syfte att utjämna en period av svårigheter. Brygglånet ger också möjlighet till villkor som är speciellt anpassade efter rådande situation. Läs mer om vad det innebär samt hur du går tillväga för att söka HÄR


Länkar för generell info

Coronaviruset – Fråga oss om hjälp!

Behöver du och ditt företag hjälp och stöd i rådande läge?
Välkommen att höra av dig till oss! 

info@handelskammarenjonkoping.se

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari