fbpx
Handelskammaren i Jönköping » Nyheter » Detta gör vi på Handelskammaren Jönköpings län med anledning av coronaviruset
7 april, 2020

Detta gör vi på Handelskammaren Jönköpings län med anledning av coronaviruset

Sidan uppdateras kontinuerligt.

Handelskammarens roll att främja och skapa bra förutsättningar för länets företag kan vara viktigare än någonsin under rådande omständigheter. Vi är en oberoende samlande aktör mellan vårt läns näringsliv och regionala organisationer, nationella myndigheter samt regering. Tillsammans behöver vi se till att det skapas goda förutsättningar för att driva företag, speciellt i denna mycket tuffa och osäkra period.

Nedan följer de stöd och åtgärder som vi erbjuder våra medlemmar.

Näringslivets regionala representant till regionala samverkansråd, myndigheter och regering

Handelskammarens roll att representera näringslivet handlar nu bland annat om att ha information om företagens olika situationer och behov i länet, samt att rapportera till regionala samverkansråd, myndigheter och regering. Effekterna av olika åtgärder både i Sverige och globalt sker väldigt snabbt och därför är det viktigt att ha en uppdaterad lägesbild varje vecka. Det får vi dels via företagssamtal, dels via enkäter. Handelskammaren analyserar och rapporterar till Handelsminister Anna Hallberg och andra regionala forum. Det med anledning av att kunna bidra till aktuella och nyanserade lägesbilder som också möjliggör grunder för att kunna ta bra beslut om åtgärder som stödjer företagen.

Handelskammaren följer och sammanställer även de åtgärder länets kommuner vidtar, i syfte att sprida goda exempel, inspirera samt för att säkerställa att företag i länet får bra stöd. Läs mer HÄR.

Matchmaking mellan företag

Handelskammaren engagerar sig i att få en regional plattform för att synliggöra de företag som behöver kompetens OCH de företag som kan erbjuda resurser i rådande läge – en ”win-win”!

Samarbete med andra handelskamrar

För att bli kraftfulla och tydliga gentemot (i huvudsak) regering, samarbetar vi fyra södra handelskamrar i vissa frågor med gemensamt sakinnehåll. Till exempel via debattartiklar för att tillsammans driva på att rätt åtgärder beslutas för näringslivet.

Vi har också initierat ett samarbete med Sydsvenska Handelskammaren när det gäller olika webinars, där medlemmar i Handelskammaren Jönköpings län erbjuds deltaga. När detta blir aktuellt kommer det finnas mer information i vårt kalendarium på vår hemsida och inbjudningar kommer att skickas ut.

För att dokumenthanteringen ska fortsätta fungera även om personalen på handelskamrarna insjuknar, så har vi i Jönköping ingått ett samarbete med Västsvenska Handelskammaren och Sydsvenska Handelskammaren. Läs mer om vad det innebär HÄR.

Omvärldsbevaka: regionalt och nationellt

Vi fortsätter omvärldsbevaka lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Vi informerar och kommunicerar det som är relevant och inspirerande här på hemsidan, i nyhetsbrev samt via sociala medier.

Stöd och rådgivning

Till oss kan våra medlemmar vända sig om de behöver stöd eller rådgivning, oavsett vilket fråga. Vi gör vårt yttersta för att stötta våra medlemmar på bästa sätt i dessa tider. Har inte vi svaret på frågan, sitter vi på ett stort nätverk med kontakter inom de flera områden och kan hjälpa till på så sätt. Behöver företaget hjälp i exempelvis olika HR-processer så har vi flera företag som är beredda att på kort tid ställa upp! Vi är lyhörda för olika ämnen som är viktiga att få stöd eller fördjupning i och kan snabbt inrätta både grupper att prata med eller ge information och utbildning.

Läs mer om vårt HR-expertstöd HÄR

Sprida goda exempel

I vårt län finns det många innovativa och inspirerande företag samt organisationer. Vi på Handelskammaren vill i dessa osäkra tider därför sprida inspiration och optimism från näringslivet för att visa på goda exempel, även så kallade ”solskenshistorier”. Detta sprider vi på en LinkedInsida som heter Jönköpings län ställer upp!

Via parollen ViStällerUpp ämnar vi att sprida positiva exempel från företag och organisationer runtom i Jönköpings län. Dessa omställningar och initiativ hoppas vi ska fungera som inspiration och kunskap till nya vägar och affärsidéer.

Vill du tipsa oss om initiativ? Använd hashtagen ViStällerUpp eller kontakta Josip Blazevic, direkt via LinkedIn eller josip.blazevic@handelskammarenjonkoping.se.


Vid kontakt & frågor:

info@handelskammarenjonkoping.se 

Fler inlägg

Våra medlemmar

”Ju fler vi blir, desto starkare röst mot politiker lokalt och i Stockholm”

Som medlem är du med och stärker Jönköpings läns näringsliv! Hör Ida Severin, kommunikations- och hållbarhetschef på Länsförsäkringar ber...

Läs mer
Nyheter

Hållbar utveckling för plastindustrin i Jönköpings län

Under året har förstudien ”Hållbar utveckling för plastindustrin i Jönköpings län” genomförts i Handelskammarens regi med Peter Grahn som...

Läs mer
Vidare till nyhetsarkivet

Byt eller uppdatera din webbläsare!

Din webbläsare är för gammal för att sidan ska visas! Ladda ner en ny version av Internet Explorer eller använd Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari